• Artrose: de feiten en fabels

 •  

  Artrose is één van de meest voorkomende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat die we tegenkomen in de praktijk. We zien de artrose het meeste voorkomen in het heup- en kniegewricht, maar ook kan artrose in andere gewrichten zoals de handen of de wervelkolom voorkomen.

  Bij artrose is er sprake van een afname van gewrichtskraakbeen en een achteruitgang van de kwaliteit ervan. Dit kraakbeen zorgt normaal voor een glad contactoppervlak tussen twee botten in het gewricht, zodat het gewricht soepel bewogen kan worden.

  1. Artrose kan niet worden genezen.

  Feit. Artrose is een langzaam voortschrijdend proces (progressief) waarbij perioden van relatief minder klachten worden afgewisseld met perioden waarbij meer klachten worden ervaren. In een vergevorderd stadium kan er daarom in samenspraak met uw orthopeed worden gekozen om een gewricht vervangende operatie uit te voeren, hierbij wordt de knie of heup vervangen voor een prothese.

  2. Het krijgen van artrose is simpelweg pech.

  Fabel. Dit is niet helemaal waar. De precieze oorzaak van artrose is nog onbekend, maar inmiddels is bekend dat er wel degelijk factoren een rol spelen in het ontwikkelen van artrose waar we zelf invloed op hebben. Zo weten we dat eerdere sportblessures in de heup of knie, zware (herhaaldelijke) werkbelasting en een ongezonde leefstijl de ontwikkeling van artrose kunnen beïnvloeden.

  3. Bij artrose moet je niet teveel bewegen.

  Fabel. Bij artrose is juist gebleken dat lichamelijke activiteit een zeer gunstige invloed kan hebben op het verlichten de klachten. Eerder werd al genoemd dat artrose niet omkeerbaar is, maar door bewegen kan de artrose wel een minder grote rol spelen in het dagelijks leven en verdere interventies worden uitgesteld. Echter is het belangrijk om te weten wat u wel en niet kunt doen qua beweging, ga hierover in gesprek met uw fysiotherapeut.

  4. Artrose kan alleen worden vastgesteld door de specialist.

  Feit. De zogeheten ‘gouden standaard’ om artrose vast te stellen gebeurd met een röntgenfoto, welke uw huisarts of fysiotherapeut niet kan maken. Hiervoor is een verwijzing naar de orthopeed nodig. Echter kan uw huisarts of fysiotherapeut door middel van een anamnese (vraaggesprek) en lichamelijk onderzoek wel het klinisch beeld bevestigen. Wat wel interessant is: de mate van klachten staan niet altijd in verhouding met de afwijking die op de röntgenfoto zichtbaar is.

  Meer informatie? Kijk op: Netwerk Artrose (bnw.nl)