Adres en Route

Openingstijden

Artrose knie en heup

Artrose-knie-heup-fysiotherapiebergen

Alles over Artrose van de knie en heup

De mate van artrose is onder te verdelen in gradaties; van graad 1 t/m graad 4. Vanuit de wetenschap weten we dat er geen direct verband bestaat tussen de afname van het kraakbeen en daadwerkelijke klachten. Het onderscheid in gradaties zegt dus iets over de hoeveelheid artrose en niet over de hoeveelheid pijn die u kunt ervaren. Bij graad 4 is sprake van volledig verdwenen kraakbeen, waarbij bot op bot contact ontstaat. Hieronder zijn verschillende symptomen weergegeven die u met name kunt ervaren bij artrose.

 

Ochtend- of startstijfheidEen stijf en/of pijnlijk gewricht in de ochtend of na lang zitten, verdwijnt meestal na een aantal minuten bewegen.
MobiliteitsbeperkingVerminderen van beweging door pijn/stijfheid, kan leiden tot een bewegingsbeperking van heup of knie en kan uiteindelijk leiden tot afname van stabiliteit en spierkracht.
Verandering structuur gewrichtEen afwijkende stand van uw knie (X- of O-benen)
CrepitatiesHet gewricht kan bij beweging gaan kraken (met of zonder pijn)
OntstekingsverschijnselenZwelling, roodheid, pijn en/of verminderde functie van het gewricht.

Behandelplan Fysiotherapie Bergen
Binnen Fysiotherapie Bergen hanteren we een actieve en persoonsgebonden benadering en proberen we ons behandelplan met u af te stemmen. Door een goede samenwerking met de huisartsen en korte lijntjes met de orthopeden vanuit Noordwest Ziekenhuis en Medische Kliniek Velsen zorgen we met elkaar voor een duidelijk behandelplan. In meeste gevallen wordt er wel gestart met een informatief en actief oefenbeleid.

Vervolg behandelplan:
Globaal komen de volgende aspecten aan bod binnen uw behandeltraject.  

Voorlichting:
Onze fysiotherapeuten geven informatie over hoe het beste om te gaan met artrose. Het belang van bewegen en gezond leven wordt benadrukt en ook krijgt u tips om klachten te voorkomen. Indien er sprake is van overgewicht, dan kan onze diëtiste Anniek de Cuyper een voedingsadvies of plan met u opstellen. 

Oefentherapie:
Samen met onze fysiotherapeuten gaat u aan de slag met een op maat gemaakt oefenprogramma. Dit programma helpt u bij het bereiken van uw doel en om in het dagelijks leven weer goed te kunnen functioneren. De oefeningen zijn met name gericht op verbeteren van uw fitheid en het versterken van de spieren rondom het pijnlijke gewricht.

thuiswerk oefenprogramma:
We streven er ook naar om u thuis zo goed mogelijk een passend oefenschema aan te bieden. Dit kunnen we op verschillende manieren doen: Dat kan via een Artrose-app die wordt aangeboden vanuit Beweegzorg Noordwest of via Physitrack. In beide gevallen proberen we u te begeleiden en hulp te bieden, ook wanneer u thuis oefent en beweegt. 

Start-, tussen- en eindevaluatie: 
In de meeste gevallen zal het oefentraject gemiddeld 6 tot 12 weken in beslag nemen. Binnen deze periode proberen we uw progressie te meten via vragenlijsten of andere testen. Vanuit deze data kunnen we met u een zo goed mogelijk beeld vormen van de effectiviteit van onze behandeling. Ook gebruiken we deze gegevens voor het doorsturen naar de huisarts of orthopeed. 

Postoperatieve fase
Toch kan het helaas ook voorkomen dat u te weinig progressie maakt en dat u merkt dat het gewricht niet oefenstabiel genoeg is. De term oefenstabiel gebruiken we om aan de geven of het gewricht tijdens en na het belasten in staat is om weer normaal binnen zijn functie te kunnen herstellen. Hierbij kan de aangegeven gradatie van artrose een rol spelen. Maar ook andere factoren kunnen van invloed zijn op de oefenstabiliteit. Bij te weinig progressie zullen we u doorsturen naar de huisarts of orthopeed. 

VRAGEN
Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, neem dan contact op met onze praktijk. We zijn bereikbaar per telefoon: 072-5816700 of per e-mail: info@fysiotherapiebergen.nl.

Onze diversiteit aan specialistisch aanbod verhoogt de kwaliteit van onze zorg. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?