• Parkinsoncongres 2018 – Highlights

 • Man of vrouw, doet het er toe in de parkinsonzorg?

  Prof. Sabine Oertelt-Prigione geeft duidelijk aan dat je op meerdere fronten niet om genderverschillen heen kan. Meer klinisch onderzoek is hard nodig, want de onbekendheid met verschillen brengt forse risico's met zich mee. Vrouwen hebben bijvoorbeeld bij sommige ziektes andere symptomen, zoals bij hartaanvallen en astma. Daarnaast worden medicijnen vaak alleen op mannen uitgetest, terwijl de klachten en bijwerkingen tussen mannen en vrouwen kunnen verschillen.

  Prof. Dr. Bas Bloem vraagt zich af of misschien aparte man/vrouw studies wenselijk zijn. Wat betreft genderverschillen bij parkinson valt op dat 70% van de parkinsonpatiënten in het Radboud umc man is, dat parkinson de enige neurologische ziekte is die toeneemt en dat m.n. bij mannen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met veranderd rookgedrag. Parkinson bij vrouwen is vaker tremordominant, er is bij hen meer sprake van dyskinesie, maar minder van motorische fluctuaties.

  Wetenschappelijke highlights

  • positieve ontwikkelingen voor individueel gerichte medicatie
  • effectieve en snelle ultrasound behandeling tegen rigiditeit en tremoren
  • hoe een bepaalde stimulering van het ruggenmerg freezing positief kan beïnvloeden
  • het belang om gewichtsverlies bij parkinson in de gaten te houden.

  Maar wat kunnen we hiermee binnen de praktijk?

  We proberen binnen de praktijk zorg op maat aan te bieden. Dat houdt in dat we naar ieder zijn eigen wens, motivatie en functioneren kijken en luisteren. We proberen nieuwe kennis over te dragen en praktische oefeningen en adviezen te geven.

  Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.