• Presentatie valtraining

 • Per 1 juli starten we binnen de praktijk met een nieuw onderdeel; valtraining. Om iedere collega daarvan op de hoogte te brengen presenteerde Robin vandaag de inhoud van de 10 weekse cursus met hierin de volgende onderwerpen:

  Wat houdt valtraining in?

  De valtraining bestaat uit het aanleren van een juiste valtechniek. Dit is een vorm van tertiare valpreventie, dat wil zeggen: het voorkomen van (ernstig) letsel als gevolg van een valincident. Bij het aanleren van een juiste valtechniek kunt u denken: “Als ik val kan ik toch niets doen. Ik lig op de grond nog voordat ik het weet.” Tijdens de valtraining zal men ondervinden dat dit niet juist is en dat men daadwerkelijk nog iets kan doen voordat de grond geraakt wordt.

  In de valtrainingen wordt er een grote zachte valmat gebruikt. Tijdens de eerste keer wordt er met name geïnformeerd ten aanzien van het belang van valtraining en de gevolgen en achtergrond van een valincident. Gedurende de volgende trainingen zal er meer gebruik worden gemaakt van de valmat, waarbij wordt gestart in een vertrouwde, veilige positie. Er zal worden opgebouwd in moeilijkheidsgraad. Afhankelijk van de persoonlijke situatie(s) waarin men ooit is gevallen, zal worden getracht de situatie(s) deels na te bootsen in de training. Met als doel meer zelfvertrouwen te genereren en de valangst te doen verminderen, tevens zorgt het er ook voor dat, als men valt, de val op een juiste manier opgevangen wordt en zodoende de kans op letsel verkleind wordt.

   Voor wie is de valtraining?

  Valtraining is geschikt voor iedereen, maar is voornamelijk bedoeld voor mensen die één of meerdere malen in één jaar gevallen zijn, of voor mensen die bang zijn om te vallen. Tot slot is de training ook geschikt voor mensen met osteoporose (botontkalking), MS (Multiple Sclerose) en andere aandoeningen waarbij het voortbewegen bemoeilijkt wordt.

  Bent u geïnteresseerd neem dan vrijblijvend contact met ons op: 072-5816700 of mail naar info@fysiotherapiebergen.nl