• Start nieuwe master: Manuele Therapie

 • Sven, wat leuk dat je gestart bent met een master opleiding! Kun je vertellen wat deze master precies inhoudt?

  Zeker, ik ben dit jaar gestart met de Masteropleiding Manuele Therapie in Amersfoort aan het SOMT. Deze masteropleiding is een driejarige deeltijd opleiding waarin ik me verder ga specialiseren in het behandelen van gewrichten, met name de wervelkolom. Maar ook gewrichten zoals de knie, heup en het bekken zijn uiteraard onderdeel van de opleiding. Bij een masteropleiding wordt veel aandacht besteedt aan het verhogen van het kennisniveau vanuit de basisopleiding en tevens het vergroten van manuele vaardigheden. Daarnaast wordt het analytisch vermogen van het werken als therapeut vergroot, je leert nog beter nadenken/analyseren waarom handelingen en interventies worden gekozen.


  Was het een gemakkelijke keuze om deze master te gaan doen of zaten er nog andere masters bij die jouw interesse hadden?

  De keuze voor de master Manuele Therapie was snel gemaakt. Al voordat ik überhaupt fysiotherapeut was, wist ik al dat ik manueel therapeut wilde worden. Daarnaast ken ik veel manueel therapeuten en in gesprek daarmee werd dit plan bevestigd. De SOMT in Amersfoort staat het beste aangeschreven in NL voor deze opleiding, dus ook die afweging was snel gemaakt.

   

  Bevalt de master tot nu toe en is het zoals je van te voren verwacht had?

  Ja! Het bevalt heel goed tot nu toe. De verwachtingen komen zeker overeen met hoe ik het voor me zag. Ik moet wel zeggen dat ik me goed had voorbereid, zo heb ik oud studenten gesproken en me goed ingelezen in de opleiding. Ook qua studiebelasting is het wat ik verwacht had, het is een pittige studiebelasting maar hier was ik dus op berekend. Ieder vrij uurtje gaat erin zitten wat betekent dat ik bijvoorbeeld minder kan sporten dan ik gewend was.

   

  Zijn er ook dingen die je minder leuk vind?

  Zoals ik net aangaf: ik kan veel minder sporten. Voorheen sportte ik zo’n 4 á 5 keer per week en dat is op dit moment één keer per week. Het vergt een goede planning thuis, maar gelukkig is mijn vriendin heel flexibel en ondersteunend hierin.

   

  Hoe ziet de verhouding studeren / werken eruit op dit moment?

  Wegens de studie ben ik iets minder gaan werken, ik werk nu 32 uur. De studiebelastingen is nu ongeveer 20u per week, soms meer soms minder. Iedere avond lees ik een aantal artikelen en in het weekend ben ik ook al gauw 4 tot 5 uur voor de studie bezig. Ook probeer ik 1x per week met studiegenoten af te spreken om praktijkvaardigheden of projecten te doen. Het is een hoop, maar dit zorgt ervoor dat ik goed bij blijf met de lesstof.

   

  Waar kijk je het meeste naar uit in deze 3-jarige master?

  Ik kijk er het meeste naar uit om de verbreding in eigen kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Eigenlijk wordt ik een betere versie van de therapeut zoals ik nu ben. Ook voor patiënten zal dit natuurlijk een positief effect hebben; ik kan nog beter toelichten waarom bepaalde interventies wel of niet werken. Mijn analytisch vermogen zal veel groter worden en ik ben blij als ik straks nog beter mensen kan helpen om van hun klacht af te komen, daar doe ik het voor!

   

  Dankjewel Sven voor een inkijkje in jouw masterstudie, veel succes!