• Start nieuwe Master Sportfysiotherapie

 • Onlangs is onze collega Jelle Schumacher gestart met de Master Sportfysiotherapie. Ik heb met hem hierover een interview gehouden om meer over Jelle en de opleiding te weten te komen.

  Wat spannend dat je een Master opleiding gaat doen Jelle! Kan je iets vertellen over waar jij je in gaat specialiseren?
  Ja, ik ga de Master Sportfysiotherapie volgen op het SOMT in Amersfoort. Deze Master is gericht op sportrevalidatie; ik zal mij dus verder gaan verdiepen in de behandeling van sportblessures en trainingsleer. Zo kan ik sporters van hoog en laag niveau begeleiden bij het hervatten van sportactiviteiten.

  Waarom heb je voor deze Master gekozen?
  Ik heb altijd al interesse gehad in sport en ik denk ook dat het de toekomst van de fysiotherapie is. Vroeger werd er veel meer hands-on gewerkt en tegenwoordig wordt er steeds meer oefentherapie toegepast. Dit komt doordat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is dat oefentherapie voor veel klachten heel effectief is.

  Heb je getwijfeld tussen andere Master opleidingen of wist je al langere tijd dat je deze Master wilde gaan doen.
  In eerst instantie dacht ik eraan om misschien de Master Manueel therapie te gaan doen. Op de fysiotherapie opleiding koos ik daarom ook voor de Minor Manueel therapie. Na mijn afstuderen besloot ik eerst werkervaring op te doen, voordat ik mij op een nieuwe studie ging storten. Door mijn werkervaring ben ik van gedachten veranderd, de sport kant trekt mij nu meer.

  Is er ook een specifieke tak van sport waar je het meeste affiniteit mee hebt?
  Ik vind vooral balsporten leuk zoals tennis en voetbal. Zelf tennis ik en ik ben elke maandag bij VV Bergen te vinden voor de veldrevalidatie; voor de voetballers die bijvoorbeeld een operatie hebben ondergaan, en voor het inloopspreekuur van 18:30 tot 19:30. Hier kunnen de spelers met recente blessures zich melden en laten onderzoeken en eventueel behandeld worden.

  Wanneer begint de opleiding en hoe ziet de lesverdeling uit?
  De opleiding is op 14 september begonnen met een les week van maandag tot en met zaterdag. In totaal heb ik drie keer in het schooljaar een les week. Daarnaast is een aantal terugkomdagen georganiseerd. De zelfstudiebelasting is ongeveer 15-20 uur in de week. De opleiding master sportfysiotherapie duurt drie jaar.

  Zijn er nu aanpassingen m.b.t. de manier van lesgeven i.v.m. het coronavirus?
  Alle lessen worden gewoon op het campus gegeven, dus niet online. We moeten mondkapjes dragen en onze handen desinfecteren, de algemene maatregelen.

  Hoe ga je de opleiding combineren met je werk?
  Ik ga één dag minder werken, dus van vijf naar vier dagen; ik stop op de woensdag. Zo kan ik die dag, de avonden en het weekend gebruiken voor het studeren.

  En daarnaast nog sporten?

  Jazeker, tennissen en soms ook schaatsen!

  Dat zullen vast drie drukke jaren gaan worden Jelle, ik wens je heel veel plezier en succes met de opleiding!