Adres en Route

Openingstijden

Valtraining en valpreventie

Valtraining_valpreventie-fysiotherapiebergen

Alles over valtraining en preventie

De technieken die gebruikt worden in de valtraining komen voort uit de judo-sport. Er wordt getraind op een dikke zachte valmat, waarbij wordt gestart in een vertrouwde, veilige positie. Er zal worden opgebouwd in moeilijkheidsgraad. Afhankelijk van de persoonlijke situatie(s) waarin men ooit is gevallen, zal worden getracht de situatie(s) deels na te bootsen in de training, met als doel meer zelfvertrouwen te genereren en de valangst te doen verminderen.

Bovengenoemde kan als onderdeel van het (geriatrie-)fysiotherapeutisch behandeltraject worden ingezet, of specifiek op aanvraag van een (huis)arts als val(preventie)programma.

Voor laatstgenoemde zal eerst een valscreening en intake gedaan worden, welke bestaat uit het beoordelen van het valrisico (laag-matig-hoog) middels een vragenlijst, waarna een diepgaandere analyse multifactorieel onderzocht zal worden.

Het specifieke programma heet “Vallen Verleden Tijd” en is een groepstraining, bestaande uit 10 bijeenkomsten waarbij een hindernisbaan, spelvormen en valtraining worden aangeboden.

Valtraining is geschikt voor iedereen, maar is voornamelijk bedoeld voor mensen die één of meerdere malen in één jaar tijd gevallen zijn, of voor mensen die bang zijn om te vallen. Tot slot is de training ook geschikt voor mensen met osteoporose (botontkalking), MS (Multiple Sclerose), Parkinson en andere aandoeningen waarbij het voortbewegen bemoeilijkt wordt.

Wilt u meer weten over valtraining, neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag uw vragen.

Onze diversiteit aan specialistisch aanbod verhoogt de kwaliteit van onze zorg. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?